Biomedical Engineering Entrance Question Nepal [2021/2078]

Biomedical engineering is an emerging bachelor’s degree program Nowadays. In Nepal, only one college has this course where students having an interest in Biomedical engineering can apply . They have to pass the entrance exam conducted by the College of Biomedical Engineering and Applied Sciences affiliated with Purbanchal university.

Biomedical Engineering Entrance Question Nepal in 2078

Download pdf provided below to study the question sample of the entrance exam of Biomedical Engineering in Nepal.

Biomedical Engineering Entrance Question Nepal Download Link
Biomedical Engineering Entrance Question of Nepal

Question Bank PDF of Biomedical Engineering Entrance in Nepal 2021

These question are the sample question which helps we to examine your knowledge. The question coming on the exam is similar to this question. Have a look

Q.1: Bone’s Solid state physical properties include: Half heat and ___________.

a. Photoelectric effect b. Temperature effect c. Heat effect d. Strain gauge diagram

Q.2: To avoid __________, Biomaterials which can easily degrade in the body are preferable.

a. Stress Shielding b. High temperatures c. Minimum bending d. Temperature variation

Q.3: Bubbles in blood pressure transducer line and incorrect placement of transducer are type of:

a. Insertion error b. Application error c. Dynamic error d. Response time error

Q.4: 50-60 Hz noise in E.C.G machines can be reduced by:

a. Right Leg drive b. CMR of instrumentation amplifier c. Notch filter d. All of the above

Q.5: The use of human embryonic stem cell (hESCs) is modern aspect of:

a. Extension of life b. Tissue Engineering. c. Pregnancy d. Genetic engineering

Q.6: To treat disease the removal of Genes within an individual cells and biological tissues is done by:

a. Gene therapy b. Tissue engineering c. Tissue culture d. Viral vectors

Q.7: The thermodynamically driven process of Drug delivery mechanism is called as:

a. Erosion b. Diffusion c. Osmosis d. Tissue analysis

Q.8: __________ is the area of human brain which contains approximately 15-33 billion neurons, these neurons depend upon two factors: __________ and __________.

a. Cerebral cortex, age, gender b. Axons, age, gender c. Motor neurons, smoking habits, gender d. Cerebral cortex, height, weight

Q.9: Which one of this depends on neuron’s membrane properties,

a. Electrical b. Chemical c. Synaptic d. Ionic

Q.10: For pain relieves medical procedures alter the functions of nervous system’ this is the most common application of __________.

a. G-protein couples receptors b. Ligand-gated ion channels c. Neuromodulation d. Neurotransmitters

Q.11: By putting two slightly different materials together to form PN junction a __________ is formed.

a. N-type material b. Light Emitting Diodes (LED) c. P-type material d. Germanium diode

Q.12: light cannot penetrate deep inside the tissue, Using Laser and LED technology light is applied to activate photosensitizes, this is one of the _________ of Photodynamic therapy (PDT).

a. Feature b. Advantage c. Limitation d. None of the above

Q.13: Which one should develop Effective Telemedicine:

a. Medical education experts b. Doctors c. Hospital administration d. Health care organizations

Q.14: For a better management and storage of Medical information the following three Medical Records are needed:

a. Doctor Record, Patient Record and Hospital Record b. Electronic Patient Record (EPR), Electronic Medical Record (EMR) and Multimedia Medical Record (MMR) c. Electronic Medical Record (EMR), Multimedia Medical Record (MMR) and Doctor Record d. Primary Healthcare Record, Healthcare management Record and Healthcare Delivery system

Q.15: The Digital Imaging and Communication in Medicine (DICOM) _________ defines the standard calibration to print X-Ray images.

a. Part 14 b. Part 12 c. Part 10 d. Part 5

Q.16: _________, __________ and __________ are the basic sections of most Annual reports.

a. Financial review, revenue report, benefits detail b. Business review, executive letter, financial review c. Production letter, business review, executive letter d. Executive letter, financial review, Benefit-cost ratio

Q.17: ___________ performs a variety of functions like installing applications, designing complex computer networks and information databases.

a. Information technology professionals b. Information professionals c. Computer professionals d. Data base professionals

Q.18: The branch of radiology in which a chemical or compound containing a radioactive isotope is called:

a. Nuclear medicine imaging b. Ultrasound c. X-Rays d. None

Q.19: Is T1 bigger than T2 ?If yes by what time it is bigger?

a. They’re similar b. 2 to 5 times bigger c. 5 to 10 times bigger d. 5 to 10 times smaller

Q.20: Which of the following implants are MR safe?

a. Otologic implants b. Ocular implants c. Heart valves d. None of the above

Answers: 1. a 2. a 3. b 4. d 5. b 6. a 7. b 8. a 9. a 10. c 11. b 12. c 13. d 14. b 15. a 16. b 17. a 18. a 19. c 20. d

Dont miss: Entrance Exam For Biomedical Engineering in Nepal

 

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *